İşitme kayıbı tipleri; iletim, sensörinöral, retrokoklear,santral ve mixt tip olarak sıralanabilir.
İletim tipi işitme kaybı; dış kulak, kulak zarı ve ortakulakta yerleşen patolojilerle gelişir.
Atrezik kulak, kulak zarı perforasyonları, kemikçik zinciri dislokasyonu, glomus jugulare tümörleri, seröz, adhezif, akut ve kronik otitler, timpanoskleroz, kemik zincirinde kopma, östaki disfonksiyonu, otoskleroz ve paget hastalığı iletim tipi işitme kayıpları için örneklerdir.
KONJENİTAL İŞİTME KAYIPLARI
Genetik; konjenital işitme kayıplarında %50 ile en büyük bölümü teşkil etmektedir. Ailesinde işitme kaybı olanlar mutlaka bir genetik uzmanı ile temasa geçmelidir. Hamilelik öncesi testler ile daha güvenli bir yol seçilebilir. Hamilelikte annenin geçirdiği kızamıkçık, sitomegalovirüs ve diğer bazı enfeksiyonlar, Rh uyuşmazlığı, annenin alkol kullanımı, bazı kullandığı ilaçlar, erken doğum, düşük doğum aralığı, doğum yaralanmaları, preeklampsi, hamilelik diabeti ve doğum anoksisi konjenital işitme kayıpları için kayda değer önemli sebeplerdir.
SENSÖRİNÖRAL İŞİTME KAYIPLARI
Sensörinöral işitme kaybı; iç kulaktan başlayarak işitme merkezine kadar uzanan sinir bölgelerindeki patolojilerinde görülür. Genetik, sendromik hastalıklar, iç kulak anomalileri,hamilelikte geçirilen enfeksiyonlar ve kullanılan ilaçlar, kafa travması, akustik travma, barotravma, perilenf fistülü, radyasyon, multiple skleroz, otoimmün hastalıklar, kemik hastalıkları, tümörler, ani işitme kaybı, yaşlılık, meniere hastalığı ve akustik travma sensörinöral işitme kaybına yol açar.
MİKST TİP İŞİTME KAYBI
İç kulakla beraber orta kulak hastalığa yakalanmıştır. Böylelikle iletim ve sensörinöral işitme kaybı ortaya çıkar. Otoskleroz ve kronik otit enfeksiyonları ileri döneminde mikst tip işitme kaybı gelişebilir.
SANTRAL İŞİTME KAYBI
İşitme siniri ve beyni tutan enfeksiyonlar, tümörler, damarsal hastalıklar, beynin degenaratif hastalıkları ve travmalar santral işitme kaybına sebep olabilir.
FONKSİYONEL İŞİTME KAYBI
Ses iletim sistemi ve beyin anatomik olarak sağlam olmasına rağmen çıkar sağlamak İçin işitmediğini ispat etmeye çalışır. Bazen histerik hastalarda bilinç dışı duymadığına inanır.